Практична
робота №3
Оцінка
продуктів харчування за їхнім хімічним складом.
Мета:
навчитися
оцінювати продукти харчування за їх хімічним складом і відповідно до цього
приймати рішення про їх вживання. Навчитися використовувати знання про
енергетичну цінність продуктів харчування для оцінки раціону людини.
Обладнання
і матеріали: етикетки з упаковок для продуктів
харчування, таблиці «Хімічна та енергетична цінність продуктів харчування»,
«Раціональне харчування», «Добова потреба в енергії, білках, жирах,
вуглеводах», «Енерговитрати організму за різних видів фізичного навантаження»,
«Норми добової потреби в поживних речовинах залежно від виду праці».
Теоретичний
мінімум
Необхідні
людині хімічні речовини:білки, вуглеводи, ліпіди (жири), вітаміни, макро- та
мікроелементи знаходяться в різних продуктах в різних кількостях.
Раціон
харчування людини передбачає певні кількісні та якісні співвідношення харчових
продуктів.
Співвідношення
білків, жирів та вуглеводів у добовому раціоні дорослої людини має складати приблизно
1 : 1,1 : 4.
Кількість
поживних речовин має відповідати витратам енергії , яка в свою чергу залежить
від віку, статі, фізичного навантаження, яка в свою чергу залежить від віку,
статі, фізичного навантаження людини.
Їжа
повинна містити вітаміни, мікроелементи, воду.
Кількість
енергії, що необхідна у спокійному стані юнаком 14-17 років – 13188 кДж (3150
ккал) на день, дівчатам – 11514 кДж (2750 ккал).
Добовий
раціон за енергетичною цінністю повинен розподілятися таким чином: сніданок
25-30%, обід – 45-50%, вечеря 20-25%.
Завдання
1.
Навчитися
оцінювати продукти харчування за їх хімічним складом.
Хід роботи:
1. Переконайтеся,
що ви знаєте про роль харчування: випишіть з таблиці «Хімічна та енергетична
цінність продуктів харчування» продукти харчування, багаті на хімічні елементи
і вітаміни, які необхідні для функціонування організму:
Органи, системи організму людини
|
Необхідні хімічні елементи та вітаміни
|
Продукти
|
Серцевий м’яз
|
К (калій)
|
|
Кров
|
Са, Fe,
вітамін Е
|
|
Зуби та скелет
|
Са
|
|
Нервова система
|
Вітамін В1,
Mg
|
|
Очі
|
Вітамін А
|
|
2. Ознайомитися
з інформаційною частиною етикетки продуктів харчування. Бажано використовувати
різні групи продуктів: напої, солодощі, їжу як рослинного так і тваринного
походження.
3. Оцініть
5 продуктів за хімічним складом, вказаним на етикетці, побудувавши таблицю:
№
|
Хімічні
речовини продукту, необхідні для організму
|
Харчові
домішки
|
Речовини,
небезпечні для здоров’я
|
|
1
|
|
|
|
|
2
|
|
|
|
|
3
|
|
|
|
|
4
|
|
|
|
|
5
|
|
|
|
|
4. Дайте
відповіді на запитання:
1)
Чому на етикетках харчових продуктів не
вказується фізіологічна дія хімічних компонентів продукту?
2)
Які продукти, на вашу думку, є
небезпечними для здоров’я?
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Завдання 2.
Навчитися
складати та аналізувати свій денний раціон харчування.
1. Складіть
свій денний раціон харчування користуючись таблицями: «Хімічна та енергетична цінність продуктів
харчування», «Раціональне харчування», «Добова потреба в енергії, білках, жирах,
вуглеводах», «Енерговитрати організму за різних видів фізичного навантаження»,
«Норми добової потреби в поживних речовинах залежно від виду праці».
2. Порівняйте
наскільки ваш добовий раціон відповідає потребам організму.
3. Зробіть
висновки.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Домашнє завдання:
підготувати доповідь: «Раціональне харчування»
Немає коментарів:
Дописати коментар