Травлення — сукупність процесів, що забезпечують механічне подрібнення та хімічне розщеплення харчових продуктів на компоненти, які всмоктуються та беруть участь в обміні речовин.
Зовнішньоклітинне травлення — ферменти, що
синтезуються в клітинах, виділяються в зовнішнє середовище та розщеплюють
речовини на значній відстані від клітин, які декретують їх (кишковопорожнинні,
кільчасті черви, ракоподібні, хордові, крім ланцетника).
Пристінкове, або мембранне, травлення — ферменти, що знаходяться на клітинній
мембрані. У більшості високоорганізованих тварин такі процеси протікають на
поверхні травних клітин.
Живлення тварин — надходження в організм і засвоєння ним речовин,
необхідних для з забезпечення
енергетичних витрат, будови і відновлення тканин.
Для вільноживучих тварин розрізняють такі способи
живлення, як фітофагія, зоофагія, мікофагія, бактеріофагія, поліфагія.
Чим живляться
|
Приклади
|
|
Фітофаги
|
Рослинна їжа (насіння, пагони, плоди, соки)
|
Коала, корова, кролик, сарана
|
Зоофаги
|
Тваринна їжа (м'ясо, кров, комахи)
|
Гепард, п’явка, їжак, павук
|
Мікофаги
|
Гриби
|
Личинки грунтових кліщів, деяких видів комарів
|
Бактеріофаги
|
Бактерії
|
Грунтові нематоди, глибоководні черви
|
Поліфаги
|
Різна за походженням їжа (рослинна і тваринна)
|
Тарган, пацюк, ведмідь, людина
|
Симбіотрофне живлення притаманне тваринам, що
у своєму живленні співіснують з іншими організмами та залежать один від одного.
Наприклад:
- актинія, яка живе на черепашці рака-самітника, живиться
рештками його їжі;
- терміти співіснують із джгутиковими одноклітинними, що
живуть в їх кишечнику і допомагають перетравлювати деревину
Травна система - це сукупність анатомічно поєднаних органів, що
забезпечують перетравлення їжі й засвоєння поживних речовин.
Виділяють два типи травної системи тварин:
замкнена і наскрізна.
Сліпозамкнена травна система складається з
ротового отвору й замкненого кишечника (наприклад, у плоского черв’яка білої планарії,
медузи, гідри).
Наскрізна травна система складається з
ротового отвору, кишечника й закінчується анальним отвором.
Особливості будови наскрізної травної системи
Відділ травної
системи
|
Органи
|
Процеси
|
Передній
|
Рот,ротові органи (зуби, щелепи, язик, хеліцери,
педипальпи, щупальці тощо), ротова порожнина, глотка, стравохід, воло, шлунок
|
Захоплення їжі, механічна обробка, початкова хімічна
обробка (вплив ферментів слинних і шлункових травних залоз)
|
Середній
|
Тонкий кишечник, підшлункова залоза, печінка
|
|
Задній
|
Товстий кишечник, пряма кишка, анальний отвір або
клоака
|
Накопичення неперетравлених решток, всмоктування води,
формування і виділення назовні неперетравлених решток.
|
цiкава
ВідповістиВидалити