неділю, 29 вересня 2013 р.

Лабораторна робота №2 Визначення властивостей ферментів

Лабораторна робота №2
Визначення властивостей ферментів
(1 варіант проведення лабораторної роботи)


Мета: ознайомитися з дією ферментів та перебігом біохімічних реакцій.
Обладнання і матеріали: штатив з пробірками, градуйовані піпетки, крапельниці, колба, скляні палички, водяна баня, розчин Люголя, дистильована вода, стакан із льодом, 0,2%-й водяний розчин крохмалю.
Теоретичний мінімум
Ферменти є біокаталізаторами і мають білкову природу. Виконувати роль каталізаторів ферменти можуть тільки за умови збереження просторової структури, у якій певний фермент активний. Саме у цій структурі фермент утворює фермент-субстратний комплекс.
Активність ферменту проявляється лише за певних умов: тих чи інших значень температури, тиску, рН тощо. Ферменти мають певне розташування як у межах окремої клітини, так і в організмі в цілому.
Практична частина.
Дослід1.
Вивчіть дію ферменту слини (амілази) на крохмаль.
Хід роботи:
1.     Сполосніть ротову порожнину 2-3 рази водою, потім прополощіть 50 мл дистильованої води протягом  3-5 хвилин, потім зберіть утворений розчин слинив колбу.
2.     Пронумеруйте дві пробірки й внесіть у них по 2 мл розчину крохмалю.
3.     У пробірку №1 додайте 0,5 розчину слини, який містить фермент амілазу, а в пробірку №2 – 0,5 мл дистильованої води.
4.     Пробірки №1 і 2 після перемішування витримайте на водяній бані 15 хвилин при температурі +38°С (яка є оптимальною для дії амілази).
5.     Додайте до їхнього вмісту 2-3 краплини розчину Люголя та збовтайте до появи синьо-фіолетового забарвлення розчину.
6.     У пробірці, де була слина, спостерігають знебарвлення  розчину внаслідок розщеплення крохмалю ферментом слини амілазою, а де її не було – зберігається синьо-фіолетове забарвлення.
7.     Результати дослідів запишіть у зошит. Зробіть висновки.
Дослід 2.
Дослідіть вплив температури на активність ферменту слини (амілази)  у реакції з крохмалем.

Хід роботи:
1.     Пронумеруйте чотири пробірки й в усі додайте по 2 мл розчину крохмалю і по 0,5 мл розчину слини.
2.     Пробірку №1 залиште при кімнатній температурі, №2 – витримайте на водяній бані при температурі +38°С, №3 – кип’ятіть на водяній бані, №4 – поставте в склянку з льодом.
3.     Через 10-15 хвилин витягніть пробірки з водяних бань та склянки з льодом. Потім у всі чотири пробірки додайте по 2-3 краплини розчину Люголя. У пробірці №1 спостерігають утворення проміжних продуктів розщеплення крохмалю, які при реакції з йодом  жовтий, червоний, або фіолетовий колір; №2  - містить прозорий розчин, що свідчить про повне розщеплення крохмалю амілазою за оптимальної для цього ферменту температури; №3і4 – позитивна реакція на крохмаль (розчини набувають синьо-фіолетового забарвлення), оскільки амілаза стає неактивною внаслідок кип´ятіння чи охолодження.
4.     Результати дослідів запишіть у зошит. Зробіть висновки.

Лабораторна робота №2
Визначення властивостей ферментів
(2 варіант проведення лабораторної роботи)
Мета: ознайомитися з особливостями каталітичної функції ферментів (на прикладі каталази); виявити сутність та причини денатурації.
Обладнання і матеріали: розчин пероксиду водню Н2О2,  фільтрувальний папір,  шматочки сирої та вареної картоплі, сирого та вареного м´яса, яєчний білок, розчин, NaCl.
Теоретичний мінімум
Ферменти – білки, що прискорюють хімічні реакції. Ферменти беруть участь у всіх хімічних реакціях організму.
Н2О2 – кінцевий продукт метаболізму клітини. Це токсична речовина, тому необхідно знешкоджувати її в короткий термін. Деякі живі клітини синтезують високо специфічний фермент – каталазу, який розщеплює Н2О2. У результаті цієї ферментативної реакції гідроген пероксид розкладається на воду та кисень: 2Н2О2 → 2Н2О + О2
Активність ферменту проявляється лише за певних умов: тих чи інших значень температури, тиску, рН тощо. Ферменти, як і всі білки, є нестійкими сполуками й легко розпадаються під впливом підвищених температур та певних хімічних речовин.
Практична частина.
Дослід 1.
Дослідження ферментативної реакції.
Хід роботи:
1.     Візьміть чотири пробірки, у кожну покладіть по одному шматочку: в першу – сиру картоплю, в другу – варену картоплю, в третю – сире м'ясо, в четверту – варене м'ясо.
2.     У кожну пробірку долийте гідроген пероксид. Результати спостережень запишіть до таблиці.

Що робили
Що спостерігали
1
Сира картопля
+  Н2О2



________________________________________________
2
Варена картопля
+  Н2О2



________________________________________________
3
Сире м'ясо
+  Н2О2



________________________________________________
4
Варене м'ясо
+  Н2О2



________________________________________________

Дослід 2.
Дослідження причин денатурації білків.
1.     У пробірки налийте по 2-3 мл яєчного білка.
2.     Першу пробірку нагрійте, у другу додайте  розчин солі натрій хлориду, в третю – розчин спирту. Які зміни відбуваються з яєчним білком? Занесіть спостереження до таблиці.
Що робили
Що спостерігали
Висновок
1
 Білок + нагрівання






2
Білок + NaCl






3
Білок + спирт







У висновку зазначте:
·        функції та умови дії ферментів;
·        причини перебігу або відсутності реакцій у пробірках;
·        практичне значення знань про умови дії ферментів у житті людини.


1 коментар: