середу, 25 вересня 2013 р.

Вивчення деяких органічних сполук та їхніх властивостей (Лабораторна робота№1)


Лабораторна робота №1.
(Варіант 1)
Визначення деяких органічних сполук та їхніх властивостей.
Мета: ознайомитися  з методами біохімічного аналізу, розвивати практичні вміння виконувати лабораторну роботу, дотримуватися правил техніки безпеки, відповідально та охайно працювати, навчитися  визначати деякі органічні речовини, ознайомити з їх властивостями.
Обладнання та матеріали: штатив з пробірками, витяжна шафа, градуйовані піпетки, крапельниці, скляні палички, водяна баня, годинник; дистильована вода, концентрована хлорид на кислота, розчин Люголя, соняшникова олія, етиловий спирт, бензол; водяні 10%-ві розчини питної соди й гідроксид натрію, 1%-ві розчини купрум сульфату і крохмалю.
Дослід 1.
 Виявлення крохмалю у реакції з йодом та глюкози  у реакції з оксидом купруму.
Хід роботи:
1.     Пронумеруйте дві пробірки й внесіть до кожної 2 мл розчину крохмалю.
2.     У першу пробірку додайте 2 краплі розчину Люголя, перемішайте скляною паличкою.
3.     Нагрійте до зникнення синьо-фіолетового забарвлення, а потім знову охолодіть до його появи.
4.     У другу пробірку додайте 3 краплі концентрованої хлоридної кислоти, прокип’ятіть її вміст на водяній бані протягом 15  хвилин, після чого додайте 2 мл розчину гідроксиду натрію, 5 краплин розчину сульфату купруму й знову нагрійте суміш до кипіння.
5.     Прослідкуйте за утворенням гідроксиду купруму жовтого кольору або гемоксиду купруму червоного кольору під час взаємодії глюкози, яка утворилася при розщеплення крохмалю, із сульфатом купруму.
6.     Результати дослідів запишіть у зошит. Зробіть висновки.
Дослід 2.
Вивчення розчинності жирів у різних розчинниках.
Хід роботи:
1.     Пронумеруйте 4 пробірки й додайте в них по 2 мл соняшникової олії.
2.     У пробірку №1 додайте 5 мл дистильованої води, у пробірки № 2 – відповідно по 5 мл етилового спирту і бензолу.
3.     Вміст усіх пробірок енергійно перемішайте. У пробірці №1 спостерігають  утворення нестійкої емульсії. З наступним швидким розподілом на фази (два шари); у пробірці №2  - утворення каламутного розчину внаслідок недостатнього  розчинення олії; розчин у пробірці №3 майже прозорий.
4.     У пробірку №1 додайте ще 5 мл розчину соди й інтенсивно перемішайте. Спостерігайте  утворення стійкої емульсії.

5.     Результати дослідів запишіть у зошит. Зробіть висновки.


Лабораторна робота №1
(Варіант цієї  роботи№2)
Тема: визначення деяких органічних молекул та їхніх властивостей.
Мета: визначити деякі органічні речовини, дослідити їхні властивості.
Обладнання і матеріали: пробірки (або склянки), піпетки, шпатель (або чайна ложечка), олія, спирт, ефір (або бензин), крохмаль, спиртовий розчин йоду.
Теоретичний мінімум:
Хімічні речовини, що входять до складу організмів, поділяються на неорганічні та органічні. Ліпідами називають групу різноманітних органічних речовин. До них належать жири, жирні кислоти, стероїди тощо. Об’єднує їх спільна властивість – нерозчинність у воді.. ліпіди добре розчиняються у неполярних розчинниках. При додаванні у воду жири збираються на поверхні, тому що легші за воду.
Органічні речовини мають властивості, за якими їх легко визначити. Наприклад:
1)    Крохмаль утворює нестійку сполуку з йодом і забарвлюється при цьому у синій колір. Про нестійкість сполуки говорить той факт, що у результаті нагрівання забарвлення зникає, а при охолодження з'являється знову.
2)    Якщо до спиртового розчину жиру додати води, з'являється білий колір. Це утворилася емульсія. Дрібні крапельки відбивають світло, що є причиною появи розчину білого кольору. За цієї ж причини молоко має білий колір.
Перепустка до роботи
Дайте визначення поняттям: органічні речовини, полісахариди, жири, розчинник, якісна реакція.
Хід роботи:
1.     Визначте крохмаль за допомогою реакції з йодом (якісна реакція на крохмаль). Для цього: додайте 1-2 краплини розчину йоду до пробірки чи склянки з розчином крохмалю. Запишіть спостереження. Нагрійте цей розчин, потім знову охолодіть. Вкажіть які зміни відбулися.
2.     Визначте особливості розчинності ліпідів залежно від розчинника. Для цього: у три пробірки або склянки налийте 0,5 мл олії. У першу пробірку додайте 5 мл. Води. У другу – 5 мл спирту. Пробірки струсніть і залиште постояти 2-3 хв. Запишіть свої спостереження.

3.     Зробіть висновок до лабораторної роботи, в якому вкажіть відповіді на такі питання: 1) Що є якісною реакцією на крохмаль? 2) Яким способом можна виявити жири? 3) яке значення в природі має гідрофобність ліпідів і гідрофільність більшості простих вуглеводів?


Лабораторна робота №1
(Картка для учнів)
Тема: визначення деяких органічних молекул та їхніх властивостей.
Мета: визначити деякі органічні речовини, дослідити їхні властивості.
Обладнання і матеріали: пробірки (або склянки), піпетки, шпатель (або чайна ложечка), олія, спирт, ефір (або бензин), крохмаль, спиртовий розчин йоду.
Перепустка до роботи
Дайте визначення поняттям:
 Органічні речовини – ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Полісахариди – ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Жири – ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Розчинник – ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Якісна реакція -  ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Хід роботи:
1.      Визначте крохмаль за допомогою реакції з йодом (якісна реакція на крохмаль). Для цього: додайте 1-2 краплини розчину йоду до пробірки чи склянки з розчином крохмалю. Запишіть спостереження. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2.      Нагрійте цей розчин, потім знову охолодіть. Вкажіть які зміни відбулися. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


3.      Визначте особливості розчинності ліпідів залежно від розчинника. Для цього: у три пробірки або склянки налийте 0,5 мл олії. У першу пробірку додайте 5 мл. Води. У другу – 5 мл спирту. Пробірки струсніть і залиште постояти 2-3 хв. Запишіть свої спостереження.
У першій пробірці ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
У другій пробірці _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Зробіть висновок до лабораторної роботи, в якому вкажіть відповіді на такі питання:
1)      якісною реакцією на крохмаль є __________________________________________________________________________________________________________________________
2)       Яким способом можна виявити жири? __________________________________________________________________________________________________________________________
3)  яке значення в природі має гідрофобність ліпідів і гідрофільність більшості простих вуглеводів?_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Немає коментарів:

Дописати коментар