четвер, 27 листопада 2014 р.

Практична робота №3

Практична робота №3
Оцінка продуктів харчування за їхнім хімічним складом.
Мета: навчитися оцінювати продукти харчування за їх хімічним складом і відповідно до цього приймати рішення про їх вживання. Навчитися використовувати знання про енергетичну цінність продуктів харчування для оцінки раціону людини.
Обладнання і матеріали: етикетки з упаковок для продуктів харчування, таблиці «Хімічна та енергетична цінність продуктів харчування», «Раціональне харчування», «Добова потреба в енергії, білках, жирах, вуглеводах», «Енерговитрати організму за різних видів фізичного навантаження», «Норми добової потреби в поживних речовинах залежно від виду праці».
Теоретичний мінімум
Необхідні людині хімічні речовини:білки, вуглеводи, ліпіди (жири), вітаміни, макро- та мікроелементи знаходяться в різних продуктах в різних кількостях.
Раціон харчування людини передбачає певні кількісні та якісні співвідношення харчових продуктів.
Співвідношення білків, жирів та вуглеводів у добовому раціоні дорослої людини має складати приблизно 1 : 1,1 : 4.
Кількість поживних речовин має відповідати витратам енергії , яка в свою чергу залежить від віку, статі, фізичного навантаження, яка в свою чергу залежить від віку, статі, фізичного навантаження людини.
Їжа повинна містити вітаміни, мікроелементи, воду.
Кількість енергії, що необхідна у спокійному стані юнаком 14-17 років – 13188 кДж (3150 ккал) на день, дівчатам – 11514 кДж (2750 ккал).
Добовий раціон за енергетичною цінністю повинен розподілятися таким чином: сніданок 25-30%, обід – 45-50%, вечеря 20-25%.
Завдання 1.
Навчитися оцінювати продукти харчування за їх хімічним складом.
Хід роботи:
1.     Переконайтеся, що ви знаєте про роль харчування: випишіть з таблиці «Хімічна та енергетична цінність продуктів харчування» продукти харчування, багаті на хімічні елементи і вітаміни, які необхідні для функціонування організму:
Органи, системи організму людини
Необхідні хімічні елементи та вітаміни
Продукти
Серцевий м’яз

К (калій)

Кров

Са, Fe, вітамін Е

Зуби та скелет

Са

Нервова система

Вітамін В1, Mg

Очі

Вітамін А


2.     Ознайомитися з інформаційною частиною етикетки продуктів харчування. Бажано використовувати різні групи продуктів: напої, солодощі, їжу як рослинного так і тваринного походження.
3.     Оцініть 5 продуктів за хімічним складом, вказаним на етикетці, побудувавши таблицю:
Хімічні речовини продукту, необхідні для організму
Харчові домішки
Речовини, небезпечні для здоров’я
1









2









3









4









5










4.     Дайте відповіді на запитання:
1)    Чому на етикетках харчових продуктів не вказується фізіологічна дія хімічних компонентів продукту?
2)    Які продукти, на вашу думку, є небезпечними для здоров’я?
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Завдання 2.
Навчитися складати та аналізувати свій денний раціон харчування.
1.       Складіть свій денний раціон харчування користуючись таблицями:  «Хімічна та енергетична цінність продуктів харчування», «Раціональне харчування», «Добова потреба в енергії, білках, жирах, вуглеводах», «Енерговитрати організму за різних видів фізичного навантаження», «Норми добової потреби в поживних речовинах залежно від виду праці».
2.  Порівняйте наскільки ваш добовий раціон відповідає потребам організму.
3.  Зробіть висновки.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Домашнє завдання: підготувати доповідь: «Раціональне харчування»

Немає коментарів:

Дописати коментар